A Lux Æterna című számot 2023-ban egy teljes album és egy világkörüli turné is követi majd.

Mindenféle előzetes beharangozás nélkül, gyakorlatilag a semmiből jelentkezett vadonatúj kislemezzel minden idők legsikeresebb metal bandája, a Metallica. A premierhez mellékelt bejelentésből pedig az is kiderült, hogy a korai éveiket idéző, Tim Saccenti (Korn, Depeche Mode, stb.) rendezésében videóklipet is kapó Lux Æterna című dal nem más, mint a 2023. április 14-én boltokba kerülő 72 Seasons című tizenegyedik stúdióalbumuk előfutára.

Az anyag 12 új számot tartalmaz majd, és a zenekar első stúdiólemeze lesz a 2016-ban piacra dobott Hardwired…to Self Destruct című korong óta. A jövő tavasszal megjelenő album címéről James Hetfield énekes-gitáros a következőket mondta el:

72 évszak. Életünk első 18 éve, ami kialakítja igaz vagy hamis énünket. Az alapkoncepció az, hogy a szüleink mondják meg nekünk, hogy kik is vagyunk, akár be is skatulyázva azt, hogy milyen személyiségek leszünk. Szerintem a legérdekesebb ebben, hogy folyamatosan tanulmányozzuk ezen alapvető meggyőződéseket, illetve az, hogy ezek hogyan befolyásolják a mai világról alkotott képünket. A legtöbb felnőttkori élményünk ugyanis gyermekkori tapasztalásaink újrajátszása, vagy egy reakció azokra. A kérdés, hogy gyerekkorunk rabjai maradunk, vagy kiszabadulunk azokból a kötöttségekből, amiket magunkkal hordozunk.

És ha mindez nem volna elég örömhír, a csapat azt is közölte, hogy a korong megjelenésével egy időben egy 46 állomásos világkörüli turnéra is indulnak majd, néhány illusztris vendégzenekar társaságában.

A koncertkörút áprilisban veszi kezdetét és egészen 2024 szeptemberéig tart majd, eközben pedig 22 országban lépnek majd fel Lars Ulrichék, minden egyes helyszínen két (Mexikóvárosban négy) koncertet adva, melyeken ígéretük szerint két teljesen különböző setlisttel állnak majd színpadra, vagyis az adott város egy-egy dátumán nem várható dalismétlés.

Sajnos Magyarország nem szerepel az állomások között, hozzánk a legközelebb jövőre Németországban, 2024-ben pedig Lengyelországban lehet elcsípni őket a turné során. Ráadásul az előzenekarok sem akárkik lesznek, hiszen az egyes bulikon a Pantera, a Five Finger Death Punch, az Architects, a Mammoth WVH, valamint az Ice Nine Kills mellett a Volbeat, illetve a Greta Van Fleet melegíti majd be a közönséget a Metallica előtt.

 

A 72 Seasons című album teljes tracklistája:

01 – 72 Seasons

02 – Shadows Follow

03 – Screaming Suicide

04 – Sleepwalk My Life Away

05 – You Must Burn!

06 – Lux Æterna

07 – Crown of Barbed Wire

08 – Chasing Light

09 – If Darkness Had a Son

10 – Too Far Gone?

11 – Room of Mirrors

12 – Inamorata


Fotó: Gotham/Getty Images

Bella Levente

Bűdi Szilárd

Klamancsek Krisztián

Csizinszky Éva

Dandó Ádám

Markos Gergő

Schubert Krisztián

FM 103.9 A Rock

Most szól:

  • Következő