A hírhedt incidensre 1982. január 20-án került sor, az énekes egyik koncertje közben. De mi is történt valójában? Íme a legendás sztori.

Fotó: Mick Hutson/Redferns/GettyImages

A Black Sabbathból akkor már 3 éve menesztett énekes épp a Diary of a Madman című második szólóalbumát népszerűsítette az Egyesült Államokban, a turné aktuális állomása pedig az Iowa állambeli Des Moines volt, ahol a Veterans Memorial Auditorium adott otthont Ozzy aznap esti koncertjének.

A show végén az énekes – szokásához híven – egy hatalmas kéz alakú díszleten állva jelent meg, aminek hátuljára egy katapult volt felszerelve, aminek segítségével a rocker nyers húst dobált a közönség soraiba. A nézők közül ezért aztán sokan feljogosítva érezték magukat, hogy ők maguk is visszahajigáljanak bizonyos dolgokat a színpadra.  Így esett meg, hogy a koncerten többek közt nyers csirke, birkahere, sőt, még élő kígyó és halott patkány is landolt Ozzy és zenekara lábai előtt. Hogy az emberek mindezeket hogyan juttatták be a helyszínre, az már egy másik kérdés…

Valaki feldobott egy békát is. A legnagyobb béka volt, amit valaha láttam és a hátán feküdt.”

– idézte fel az énekes. Felesége, Sharon pedig hozzátette:

 “Hisztérikus volt! Akkora volt, hogy azt hittem róla, hogy egy csecsemő.

És ekkor következett be a sorsfordító momentum, amire az énekes így emlékezett vissza:

 “Valaki felhajított egy denevért, amiről azt hittem, hogy gumiból van. Úgyhogy egyszerűen csak felkaptam és a számba vettem. És amekkora bohóc vagyok, fogtam, és beleharaptam. De azonnal éreztem, hogy valami nagyon nincs rendben. Először is, a szám egyből tele lett ezzel a meleg, ragacsos folyadékkal, aminek a lehető legrosszabb utóíze volt, amit csak el lehet képzelni. Éreztem, ahogy a fogaimat is összekeni és lecsorog az államon. Aztán egyszer csak a feje megrándult a számban. Oh, b**d meg, gondoltam. Ugye nem most ettem meg egy kiba**ott denevért?”

Ozzy beszámolójával ellentétben Mark Neal – aki 17 éves volt, amikor a színpadra dobta az állatot – állítja, hogy a denevér már nagyon is halott volt, sőt, már szinte avas, amikor az incidens megtörtént. Az állatot nagyjából két héttel a koncert előtt öccse hozta haza az iskolából, ami akkor még élt és virult, de háziállatként – nem meglepő módon – nem húzta sokáig. Úgyhogy Mark barátai, tudva Ozzy húsdobáló rituáléjáról, meggyőzték a befolyásolható fiút, hogy tegye a denevér tetemét egy zacskóba és dugja el a kabátjában. Azonban miután felhajította a színpadra, ő maga is meglepődött azon, ami történt.

A frászt hozta rám… De nem kerülök bajba, amiért bevallottam, ugye?” – nyilatkozta az eset után a helyi újságnak.

A koncert után Ozzy-t sürgősen a helyi Broadlawns Medical Centerbe szállították, ahol veszettség elleni oltásokat kapott. Erről a következőket mondta el:

A denevérek a veszettség legnagyobb hordozói a világon. Úgyhogy kórházba kellett mennem, ahol oltásokat adtak be nekem. Mindkét hátsó felembe, mindkét karomba, és egyet a lábamba is – és ez így ment napokon keresztül. És ezek az oltások k**va fájdalmasak, ba**ki. Úgyhogy, aki azt gondolja, hogy ez menő, és egy igazi p*cs akar lenni, annak hajrá, próbálja csak ki!

Habár nem ő személyesen látta el a rockert, az aznap este szolgálatban lévő főnővér, Pam Culver elmondta, hogy az incidens még jó ideig ellátta feladatokkal az estét követően:

Nagyjából további egy héten át még a munkám 50 százalékát az tette ki, hogy hívásokat fogadtam Angliából, Kanadából és az egész Egyesült Államokból. Mindenki azt akarta tudni, hogy mennyibe kerültek az oltások, fájtak-e, hányat kapott belőlük és hova adtuk be őket neki.

Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy Ozzy hasonló dolgot művelt. Egy évvel korábban ugyanis, amikor első szólólemeze megjelenése után kiadója, a CBS embereivel találkozott, a menedzsmentje tervei szerint három fehér galambot engedett volna szabadon a zsebeiből a béke és az együttműködés szimbólumaként, hogy ezzel nyűgözze le a multi dolgozóit. Azonban mire az attrakcióra sor került volna, Ozzy annyira berúgott, hogy megunta a felesleges jópofizást, és azt, ahogyan az egyik PR-os nő a kérdéseivel fárasztotta, ezért előkapta az egyik galambot és leharapta szerencsétlen állat fejét. Majd egy másikét is, a fejét pedig az asztalra köpte. A CBS stábja döbbenten állt a történtek előtt, az énekest kivezették a teremből, és közölték vele, hogy soha többet látni sem akarják. Miután azonban a történteknek híre ment, a Blizzard of Ozz című albumot úgy elkezdték venni, mint a cukrot, így a kiadó is belátta, hogy Ozzy-val – akármennyire is őrült figura – a továbbiakban is érdemes együtt dolgozni.

A Sötétség hercegének karrierje a későbbiekben sem maradt botrányoktól mentes, elég csak a texasi Alamo-emlékmű levizelésére, a Mötley Crüe-vel való közös turnéjára, vagy arra gondolnunk, amikor azzal vádolták meg, hogy a dalai öngyilkosságra buzdítottak egy tinédzsert. És akkor arról még nem is beszéltünk, amikor a drogok hatása alatt felesége és egyben menedzsere, Sharon életére tört. Mind közül azonban a legemlékezetesebb a mai napig a denevér-incidens maradt, amelynek évfordulóját néhány évvel ezelőtt – zseniális gegként – egy levehető fejű, nagyon cuki plüss denevér piacra dobásával „ünnepelte” meg a legendás zenész.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ozzy Osbourne (@ozzyosbourne) által megosztott bejegyzés

Bella Levente

Bűdi Szilárd

Klamancsek Krisztián

Csizinszky Éva

Dandó Ádám

Markos Gergő

Schubert Krisztián

FM 103.9 A Rock

Most szól:

  • Következő