A gitáros a rákbetegségben szenvedő felesége állapotára való tekintettel volt kénytelen elhagyni a legendás rockbandát.

A Deep Purple még idén március végén jelentette be, hogy Morse családi okokra hivatkozva nem fog tudni részt venni a zenekar májusi, júniusi és júliusi koncertjein, azonban akkor még úgy fogalmaztak, hogy Steve a banda teljes jogú tagja marad, helyetteseként pedig korunk egyik legkiválóbb blues rock gitárosát, az ír Simon McBride-ot nevezte meg a veterán csapat.

Morse a közleményben elárulta távolmaradás okát is, ami nem más, mint felesége küzdelme a rákbetegséggel és elmondta, hogy a helyzetből kifolyólag annyi komplikáció és bizonytalanság adódhat, hogy akármennyi idejük is maradt az életükből – ahogyan ő fogalmazott – „egyszerűen muszáj ott lennie feleségével”. Mindezek után azonban megerősítette, hogy nem lép ki a zenekarból, és reméli, hogy amint Janine meggyógyul, ismét csatlakozhat a turnéhoz.

Azonban úgy látszik, hogy felesége állapota sajnos érdemben nem javult azóta sem, ugyanis a napokban a zenekar egy újabb közleményt adott ki, amelyben már Morse végleges távozásáról beszélnek. A Ritchie Blackmore helyére érkező gitáros 1994 óta volt a csapat tagja, és ez idő alatt nyolc stúdióalbumot és több koncertlemezt is készített a Deep Purple-lel, akikkel utoljára 2022. február 14-én állt színpadra.

Morse elmondta, hogy mindenki hiányozni fog neki a zenekar és a stáb tagjai közül, és megköszönte a rajongók szeretetét is, azonban ismét leszögezte, hogy az ő helye most felesége, Janine mellett van. Gondolatait pedig a következő kedves és alázatos sorokkal zárta:

„Bár tudom, hogy Simon már bevált a csapatban, én azért most átnyújtom neki a kulcsot ahhoz a széfhez, ami annak a titkát rejti, hogy Ritchie hogyan is rögzítette a Smoke on the Water intróját. Azt hiszem, kicsit meg kell rángatni a kulcsot, ugyanis nekem sosem sikerült kinyitnom.”

A zenekar tagjai egyenként is méltatták Steve-et, illetve együttérzésükről biztosították zenésztársukat, akinek feleségével együtt a legjobbakat kívánták. Hozzátették, hogy a jövőben többé nem kommentálják a történteket és arra kérték rajongóikat, hogy tartsák tiszteletben Steve és Janine magánéletét, de őrizzék őket gondolataikban ezekben a nehéz időkben.

Fotó: Marilla Sicilia/Archivio Marilla Sicilia/Mondadori Portfolio/Getty Images

Hepi Endre

Bűdi Szilárd

Klamancsek Krisztián

Csizinszky Éva

Dandó Ádám

Schubert Krisztián

103.9 - ROCK FM

Most szól:

  • Következő