A Mini legendás frontemberét 75 évesen, álmában érte a halál.

Május 8-án az Erkel Színházban tartotta volna születésnapi életműkoncertjét, de erre már sajnos nem kerülhet sor. Április 18-án hajnalban ugyanis örökre lehunyta szemét Török Ádám fuvolista, énekes és dalszövegíró, a magyar progresszív-és jazz rock egyik legnagyobb ikonja, a nagy generáció egyik legkiemelkedőbb alakja.

A zenész, vagy ahogyan sokan hívták, Gyugyó 1948. január 12-én született Budapesten. Kisgyerekként kezdett el fuvolázni, és annyira rabul ejtette Kodály és Bartók zenéje, hogy elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakának előkészítőjét. 1965-ben, még gimnazistaként kezdett zenekarokban játszani, három évvel később pedig a Dogs nevű formáció énekese lett. Majd ugyanebben az évben, 1968-ban csatlakozott a frissen alakult, a kezdetekben még rhythm & bluest játszó Mini nevű trióhoz, amelynek hamarosan igazi vezéregyéniségévé vált.  

A csapat a vezetésével a ’70-es évektől a progresszívebb jazz rock felé fordult, és az évtized során már ebben a stílusban élte a fénykorát. Rövid idő alatt országosan ismert zenekar lettek: saját klubjuk volt a Bem rakparton, rendszeresen felléptek a Budai Ifjúsági Parkban, május 1-ék alkalmával pedig a Tabánban. Ennek ellenére csupán néhány kislemezük jelenhetett meg, nagylemez elkészítésére még évekig nem kaptak engedélyt. Végül 1978-ban került a boltok polcaira első stúdióalbumuk, Vissza a városba címmel, amit egy évvel később egy újabb korong, az Úton a Föld felé követett. Utolsó anyagukat 1983-ban dobták piacra, Dzsungel címmel, majd a zenekar beszüntette a működését.

Ezután alapította meg a Mini RC-t (Robot Company), majd a Tátrai Tiborral közös Tátrai-Török Tandemet. 1987-ben szólókarrierbe kezdett, a következő évben pedig egy kvázi-önálló anyaga is megjelent Alligátor címmel. 1990-ig külföldön is sokat koncertezett, fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában is. A ’90-es évek elején régi zenésztársával és barátjával, Závodi Jánossal megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart, akikkel a ’90-es évek blues rock klub színterének állandó szereplői lettek.

Mindeközben 1993-ban a Mini különböző felállásainak valamennyi tagja ismét közösen állt színpadra a Budapest Sportcsarnokban, 1998-ban pedig Török Ádám és a Mini néven újjáalakította egykori zenekarát, amivel egészen 2009-ig ismét nagylemezeket is megjelentettek.

Két évvel ezelőtt stroke-ot kapott, de szerencsére felépült, és az utolsó pillanatig rendületlenül dolgozott és alkotott. Olyannyira, hogy idén május 8-án tartotta volna 75. születésnapi életműkoncertjét az Erkel Színházban, többek közt olyan kollégái és barátai társaságában, mint Papp Gyula, Németh Alajos, Tátrai Tibor vagy Závodi János. Az esemény keretében a nagy klasszikusok, valamint a 2022 végén megjelent, Bartók-műveket felvonultató legújabb lemezének bemutatása mellett Syrius-dalokat is játszottak volna Orszáczky Jackie emlékére a Syrius és a Mini közös jammeléseinek 50. évfordulója alkalmából.

S bár halála így, ha lehet, még nagyobb veszteség, az talán némi megnyugvást nyújthat, hogy békésen, álmában távozott az élők sorából. Nem csak a rajongói és tisztelői, de az egész zenei világ egy emberként gyászolja. Hiszen nem csak termetéből, de zenei és emberi nagyságából fakadóan is igazi óriás volt.

Nyugodjon békében.

Hepi Endre

Bűdi Szilárd

Klamancsek Krisztián

Csizinszky Éva

Dandó Ádám

Schubert Krisztián

103.9 - ROCK FM

Most szól:

  • Következő