A brit zenész 1978 és 1981 közt volt a legendás zenekar tagja.

(Fotó: Paul Natkin/Getty Images)

 
Családja nevében lemezkiadója, a Conquest Music jelentette be, hogy 66 éves korában meghalt Paul Di’Anno, az Iron Maiden egykori énekese. A zenészt családja körében, salisbury-i otthonában érte a halál.

DiAnno Paul Andrews néven látta meg a napvilágot a London keleti részében található Chingfordban, 1958. május 17-én, és 1978 novemberében lett az Iron Maiden tagja. Hangja a banda első két nagylemezén, az 1980-ban megjelent, önmagukról elnevezett bemutatkozó korongjukon, valamint az 1981-es Killers című albumon volt hallható, egy energikus, punk rockos előadásmódot kölcsönözve a zenekar progresszív elemekkel tarkított heavy metal muzsikájának.

Végül éppen ennek a szenvedélyes személyiségének köszönhette azt is, hogy többször is összetűzésbe került a banda többi tagjával, elsősorban Steve Harris zenekarvezetővel, aki rendre számonkérte féktelen, bulizós életmódja miatt, ami a koncerteken való teljesítményére is rányomta a bélyegét. Ennek eredményeképp 1981-ben kikerült a csapatból, utódja a Samson nevű bandából érkező Bruce Dickinson lett, ő pedig megalapította saját nevén futó zenekarát, később pedig a rövidéletű Gogmagog, majd a Battlezone nevű bandák énekese lett.

A ’90-es években előbb a szintén tiszavirág életű Praying Mantis, majd a jóval stabilabb Killers nevű formációk élén adott életjelet magáról, de az igazi sikerek elkerülték. Az évtized végétől már inkább szólóban alkotott, és rengeteg vendégszereplése volt kisebb bandák albumain, valamint különböző all-star válogatáslemezeken.

Az utóbbi években súlyos egészségügyi gondokkal küszködött, komoly térdproblémái voltak, és már a színpadra is kerekesszékben ülve lépett. 2022-ben, 30 év kihagyás után találkozott Steve Harrisszel, idén nyáron pedig először került sor egy személyes beszélgetésre közte és utódja, Bruce Dickinson között.

Ahogy azt mi is megírtuk, az Iron Maiden 2025-ben ünnepli megalakulása 50. évfordulóját, a Run For Your Lives elnevezésű világkörüli körútjuk során pedig csak és kizárólag az 1980 és 1992 közti klasszikus korszakukból, többek közt a DiAnno nevével fémjelzett korai anyagaikról is válogatnak majd. A turné első két állomása ráadásul éppen a Budapest Sportaréna lesz, május 27-én és 28-án.

Di’Anno egyébként nemrég, 2024 szeptemberében dobta piacra a Maiden utáni karrierjét összefoglaló The Book of the Beast című válogatásalbumát, ami ezek szerint az utolsó kiadványa volt élete során.

Nyugodjon békében.

Hepi Endre

Bűdi Szilárd

Klamancsek Krisztián

Csizinszky Éva

Dandó Ádám

Schubert Krisztián

103.9 - ROCK FM

Most szól:

  • Következő