Kerek születésnapot ünnepel a Metallica alapító frontembere, mi pedig ennek apropóján összeszedtünk róla néhány érdekes információt.

(Fotó: Jeff Kravitz/Getty Images for P+ and MTV)


Vallásos környezetben nőtt fel

Édesanyja operaénekesnő, édesapja pedig kamionsofőr volt, akik mindketten a Keresztény Tudomány nevű egyház szigorúan vallásos követőiként éltek. Ennek értelmében elutasították a gyógyszeres kezeléseket, még akkor is, amikor előbbit rákbetegséggel diagnosztizálták, ami így végül az asszony életébe került. James – aki ekkor 16 éves volt – később erről írta többek közt a Fekete Albumon hallható The God That Failed című dalt is.

Nem csak gitáron játszik

Akárcsak Eddie Van Halen, ő is előbb kezdett zongorázni, mint gitározni. 9 évesen vette az első zongoraóráit, későbbi hangszerén pedig csak öt évvel később, 14 évesen kezdett el tanulni. Érdekesség, hogy habár balkezes, szülei tanácsára jobb kézzel kezdett el gitározni, ugyanis Mr. és Mrs. Hetfield úgy gondolták, a folyamat úgy könnyebb lehet számára. Sőt, középiskolásként nem csupán klasszikus gitár-, de operaénekórákat is vett.


Kis híján tönkretette a hangszálait

A ’80-as évek során teljesen ösztönösen énekelt, amit a hangszálai igencsak megsínylettek. 1991-ben aztán amikor az eredetileg a Sad But True kislemez B-oldalaként megjelent Anti-Nowhere League-feldolgozást, a So What? című dalt rögzítették, már annyira elment a hangja, hogy énektanár segítségéhez kellett fordulnia. A szakember egy kazettán megmutatta neki, hogyan használja helyesen a hangját, és ő azóta is, a mai napig ezzel a módszerrel melegít be a koncertek és a stúdiófelvételek előtt.

Súlyosan megsérült az egyik koncert során

1992-ben, öt nappal születésnapja után egy kanadai koncert során másod-és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a bal karján, amikor a színpadon túl közel került egy pirotechnikai elemhez. Bár csaknem tragédia történt, 17 nappal később már újra koncertezett.

Tilos gördeszkáznia

Habár az egyik kedvenc tevékenysége, a szerződése tiltja, hogy hódoljon a gördeszkázás élvezetének. Legalábbis a turnék ideje alatt, ugyanis volt már rá példa, hogy olyan szerencsétlenül esett el, hogy eltörte a karját, ami gitárosként lehetetlenné tette, hogy színpadra álljon. Egy újabb ilyen esetet megelőzve a menedzsmentje a szerződésébe foglalta, hogy addig nem gördeszkázhat, amíg a zenekar turnén van.


Számtalan hobbija van

A deszkázás mellett imád snowboardozni, wakeboardozni, vízisielni, jet-skizni és utcai hokizni is. Szívesen rajzol, és foglalkozik hot-rod autók és chopper motorok egyedivé alakításával, valamint famegmunkálással is. Szeret szivarozni és vadászik is, tagja az Országos Fegyverszövetségnek. Mindezek mellett pedig nézni is imádja a különböző sportokat. Amerikai futballból a Las Vegas Raiders, jégkorongból a San Jose Sharks, baseballból pedig a San Francisco Giants lelkes szurkolója.

Hepi Endre

Bűdi Szilárd

Klamancsek Krisztián

Csizinszky Éva

Dandó Ádám

Schubert Krisztián

103.9 - ROCK FM

Most szól:

  • Következő