A ’80-as évek végének szupersztár csapata 2024. június 11-én eredeti felállásban tér vissza Magyarországra.

(Fotó: Christopher Carroll/Winger Official)

Fantasztikus hír érkezett a dallamos rockzene hívei számára, hiszen másfél évtizedes kihagyás után újra hazánkban koncertezik a ’80-as és a ’90-es évek fordulójának egyik első számú amerikai sztárbandája, a Winger.

A zenekart 1987-ben még Sahara néven alapította az abban az időben Alice Cooper kísérőzenekarában játszó két zenész, Kip Winger basszusgitáros és Paul Taylor billentyűs, majd a stúdiózenészként egyre foglalkoztatottabbá váló gitárvirtuóz, Reb Beach és a prog/fusion legenda Dixie Dregsből érkező Rod Morgenstein dobos belépésével megszületett a zenekar legendás, ma már klasszikus felállása.

1988-ban nevüket akkoriban bevett szokásként a Bon Jovi, vagy épp a Dokken mintájára a frontember után egyszerűen Wingerre változtatták, majd még abban az évben piacra dobták önmagukról elnevezett bemutatkozó nagylemezüket. A korong olyan kislemezre másolt dalainak videóklipjeit, mint a Madalaine, a Seventeen, a Headed for a Heartbreak vagy a Hungry, az MTV is előszeretettel műsorára tűzte, ezzel szinte azonnal sztárstátuszba emelve a különleges képességű és nem mellesleg rendkívül fotogén bandát.

A sikerszéria 1991-ben a második, In the Heart of the Young című anyaggal folytatódott, amelyen szintén olyan MTV-kedvencek kaptak helyet, mint a Can’t Get Enuff, az Easy Come Easy Go vagy a Miles Away, azonban a Seattle-ből érkező grunge színtér előretörésével a kortárs dallamos rock bandákhoz hasonlóan hamarosan a Wingerre is ínséges idők köszöntöttek.

A frontember Kip ráadásul nem csupán Lars Ulrich szó szerinti céltáblájává vált a Metallica Nothing Else Matters című videóklipjében, de az addig az MTV lieblingjeként számontartott zenekar a csatorna pálfordulásának eredményeként a Beavis és Butthead című animációs sorozat egyik fő cikiznivalója lett, olyannyira, hogy az alkotók még a lúzer szomszéd srác, Stewart pólójára is a Winger feliratot rajzolták.

Paul Taylor billentyűs ekkoriban elhagyta a csapatot, akik így már trióban rögzítették Pull című, 1993-ban megjelent harmadik stúdióalbumukat, amit habár sokan a zenekar legerősebb anyagának tartanak, az alternatív rock uralta atmoszférában – nem túl meglepő módon – már nem tudta megismételni elődei sikereit.

Ezek után a Winger egészen az új évezredig parkolópályára állt, csupán 2001-ben tértek vissza egy új dal és egy reunion turné erejéig, de egy teljes lemezanyagra (IV) egészen 2006-ig kellett várnia a csapat rajongóinak. Ezzel viszont kezdetét is vette a zenekar második érája, melynek során további három albumot is megjelentettek, a legutóbbi 2023 májusában, Seven címmel került a boltok polcaira.

Ennek apropóján látogatnak el hazánkba is 2024. június 11-én, és ahogy a legutóbbi alkalommal, a koncertnek ezúttal is az A38 hajó ad majd otthont. A Winger eddig két ízben járt Budapesten, először a csúcskorszakuk kellős közepén, 1990-ben, amikor is a Scorpions előzenekaraként léptek fel a Budapest Sportcsarnokban, majd közel 20 évvel később, 2009-ben már főbandaként játszottak nálunk, természetesen jóval kisebb közönség előtt.

Viszont ennek is idén már 15 éve, úgyhogy – habár Kip Winger szólóban négy alkalommal is fellépett a magyar fővárosban – nem lehet azt mondani, hogy a zenekar hazajárna hozzánk. Már önmagában ezért is örömteli a mostani koncert bejelentésének híre, azonban a csapat jelenlegi összetétele további okot ad az ünneplésre.

A banda ugyanis 1990 óta először ismét az eredeti, klasszikus felállásban érkezik Budapestre, pontosabban még ennél is jobb a helyzet. A Kip Winger énekes/basszusgitáros, Reb Beach gitáros és Rod Morgenstein dobos alkotta állandó tagság mellé ugyanis nem csupán a Miles Away című slágert is jegyző Paul Taylor billentyűs/gitáros, de az 1993-ban ő helyére érkező John Roth gitáros is csatlakozik majd.

A legutóbbi, Seven című anyagot is már ebben a kvintett felállásban készítette el a zenekar, akik 2024. június 11-én a szóban forgó legfrissebb korong dalai mellett a közel 40 évre visszanyúló karrierjük felejthetetlen korai slágereit, és a későbbi lemezeik legjobban sikerült darabjait egyaránt elhozzák nekünk a budapesti A38 hajó színpadára.

Hepi Endre

Bűdi Szilárd

Klamancsek Krisztián

Csizinszky Éva

Dandó Ádám

Schubert Krisztián

103.9 - ROCK FM

Most szól:

  • Következő